Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-09@07:29:32 GMT

گرد و غبار زلزله سر رودبار و منجیل

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۴۱۰۱۰

گرد و غبار زلزله سر رودبار و منجیل

درست ۲۹سال پیش در ۳۱خردادماه سال ۱۳۶۹، ساعت ۳۰دقیقه نیمه شب زلزله ۷ریشتری افتاد به جان رودبار - منجیل. خیلی‌ها آن ساعت شب خواب بودند و هرگز نتوانستند بیدار شوند، زنان و مردان و کودکانی که با رویاهای زیبا سر به زمین گذاشتند اما به جایش زمین‌ رؤیای آنها را زیر خروارها خاک دفن کرد.

در این میان تعداد کمی که پای مسابقات جام‌جهانی۱۹۹۰ ایتالیا نشسته بودند، توانستند هر جور شده خود را نجات دهند، درنهایت آن شب ترسناک و پر هیاهو با ۳۷هزار کشته، ۲۰۰هزار واحد مسکونی تخریب و ۵۰۰هزار بی‌خانمان به لرزه‌های خود پایان داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به علاوه هزاران ساختمان، خانه، درمانگاه، بیمارستان، مدرسه و پارک صددرصد تخریب شد.

ابعاد این زلزله بسیار گسترده بود و روستا و شهرهای زیادی را لرزاند. استان‌های تهران، گیلان، آذربایجان شرقی، مرکزی، زنجان، همدان، مازندران، سمنان و شهرهایی از قبیل لاهیجان، رودسر، لنگرود، آستانه اشرفیه، تنکابن، سراب، اردبیل، مشکین‌شهر، کرج و شهرک‌های اطراف بروجرد محور قزوین-رشت و روستاهای رودبار، الموت طالقان، فیروزکوه مهدی‌شهر، شهمیرزاد، زیرآب و بوئین زهرا ازجمله آنها بود.

مهدی زارع، مدیر گروه زلزله‌شناسی مهندسی در گفت‌وگو با همشهری درباره تبعات و آثار این زلزله روی بازسازی مناطق آسیب‌دیده با تأسف و نارضایتی توضیح داد و گفت: بعد از زلزله پر خسارت و پر تلفات منجیل و رودبار، بازسازی به سرعت آغاز شد که نزدیک به ۱۰سال طول کشید، یعنی اوایل سال۸۰. اگر در سال‌های ابتدایی پس از زلزله به این مناطق می‌رفتید، در نحوه بازسازی‌ها به وضوح ترس و هراس مردم را می‌توانستید ببینید. ساختمان‌هایی که به شکل محافظه کارانه‌ای با مصالح فراوان ساخته می‌شدند؛ در این حد که مثلا در یک آپارتمان دو طبقه، چند تیرآهن استفاده می‌کردند که برای آن سازه زیاد بود. اما این حساسیت‌ها به‌مرور از بین رفت و هم‌اکنون شاهد ساختن بناهایی هستیم که از نظر ایمنی به‌شدت خطرناک هستند.

او ادامه داد: مردم و مسئولان منطقه آنقدر زود زلزله را فراموش کردند که سال‌های بعد ساختمان‌هایی ناایمن روی خط زمین لرزه گلدیان رودبار ساختند یا مثلا خط راه‌آهن قزوین- رشت از روی همین نقطه عبور می‌کند که ما نسبت به آن تذکرهای لازم را قبلا داده بودیم و آنقدر نگران این سیستم حمل‌ونقلی هستیم که پیشنهاد داده‌ایم که با رصد دقیق هشدارهای لازم را به قطارها بدهند.

زارع سپس به بناهایی که کنار سفید رود ساخته شده، اشاره کرد و افزود: بعدها تعداد زیادی ویلا و پارک در کنار این رودخانه ساختند که کاملا غیراصولی است یا مسکن مهر و آزادراهی که روی این نقطه احداث شد در موقعیتی خطرناک قرار دارد. این اتفاق تا امامزاده هاشم و روستای رستم آباد که به تازگی توسعه یافته و کارخانه‌ها و کارگاه‌های فراوانی در آن احداث شده، ادامه دارد، توسعه‌ای که اصولی نیست و نیاز به بازنگری دارد.

مدیر گروه زلزله‌شناسی مهندسی افزود: البته کاهش جمعیت منجیل و رودبار از ۹۰هزار به ۶۰هزار نفر تنها نکته مثبتی است که ریسک آسیب پذیری این منطقه را کاهش داده که البته آن هم با مدیریت و برنامه‌ریزی اصولی صورت نگرفته و براساس خواست خود مردم منطقه بوده، البته در روزهای تعطیل و برخی فصول سال به‌علت مسافرپذیری این دو شهر این نکته هم از بین می‌رود و نمی‌توان قطعی درباره جمعیت حاضر در آن صحبت کرد.

کد خبر 444884

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: زلزله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۴۱۰۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهری در ایران که کوچه ندارد ! | ویدئو

دریافت 17 MB

به گزارش همشهری آنلاین، لار نام شهری در استان فارس است که در اردیبهشت سال ۱۳۳۹، یک زلزله ی بزرگ در آن اتفاق افتاد و باعث شد تا تمام خانه ها و محله های این شهر به ویرانه تبدیل شود. از آنجاییکه این زلزله باعث تخریب همه چیز شده بود، به کمک افراد نیکوکار، شهری جدید در جنوب شهر لار تاسیس شد.

شهر جدید لار، وسعتی ۱۰۰ هکتاری داشت و این بار طوری ساخته شد تا زلزله نتواند باعث تخریب آن شود. از آنجا که مهندسین می دانستند این شهر روی گسل زلزله قرار گرفته شده است، باید ساختمان ها و محله های آن طوری ساخته می شد که در برابر زلزله مقاوم باشد در نتیجه بهترین نقشه برای این شهر، مدل شطرنجی بود. ساختمان های این شهر نه تنها بر اساس اصول ایمنی ساخته شدند بلکه خیابان ها هم طوری ایجاد شدند که هم را قطع کنند.

در واقع در لار با شهری روبرو هستیم که دارای خیابان ها متقاطع است که همه ی خیابان ها هم را قطع می کنند و در نتیجه هیچ کوچه ای در آن وجود ندارد و به همین دلیل به آن شهر بدون کوچه ایران می گویند. در واقع این مدل ساخت و ساز با خیابان های پهن و ساختمان های کم ارتفاع باعث می شود تا در صورت وقوع دوباره ی زلزله، مردم کمتر در خطر آسیب قرار بگیرند.

شهر جدید لار امروزه ۲ بخش اصلی دارد قسمت قدیمی شهر با بافت قدیمی و قسمت جدید شهر که در آن ساختمان های ضد زلزله و زیبا به چشم می خورد، شهری بدون کوچه ایران. این شهر نه تنها در ایران بلکه در سراسر خاورمیانه به عنوان شهر بدون کوچه معروف است.

کد خبر 850398 منبع: صدا و سیما برچسب‌ها استان‌ فارس وزارت میراث فرهنگی و گردشگری سفر - گردشگری خبر مهم شهر کوچه

دیگر خبرها

  • کشف ۲۱۵ کیلوگرم حشیش از یک منزل در رودبار جنوب
  • شهری در ایران که کوچه ندارد ! | ویدئو
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید در روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • ادعای زلزله شناس هلندی؛ وقوع زلزله شدید بین روزهای ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت
  • زاکانی: شهرداری تهران برای مدیرانش خانه سازمانی ندارد/ به جای زمین، وام دادیم
  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده
  • مشخصات و مکان زلزله امروز بعدازظهر در تهران +تصویر
  • دو کتاب تازه انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
  • بوستان رازی به محیط ویژه برای نوجوانان تبدیل می شود
  • بوستان رازی، بوستانی ویژه نوجوانان می‌شود